Skip to content

Agenda

 

 

Zondag 15 december.

Lezing in het jaar dat Delft  De Gouden Eeuw herdenkt.

Literaire Salon met Anneloes Timmerije naar aanleiding van haar nieuwe boek: De mannen van Maria

Sidekick in deze salon is Rudolf Smeets, kunstenaar en kunstkenner.

 

‘We gingen om te baren, verscheept op bestelling van de heren ginds, zeven meisjes die vaak nog niet eens waren gekust.’

timmerije okMaria van Aelst wordt als jong meisje door haar ouders naar de Oost gestuurd. Batavia, in 1625 een hete, stinkende puinhoop, heeft meisjes nodig. Nette Hollandse meisjes om Hollandse kinderen te baren. Ze wordt uitgehuwelijkt, maar anderhalf jaar later is ze al weduwe. In Batavia valt ze op door wie ze is en wat ze doet. Ook bij Antonio van Diemen, de latere gouverneur-generaal van Oost-Indië. Maria, pas tweeëntwintig jaar, heeft dan net haar tweede man begraven. En ze is rijk. Want in plaats van te zuchten onder de natte hitte, gaat ze handelen. Ze doet het, dwars tegen alle verboden in, om het wachten op een kind te verzachten. En omdat ze het wil.

In De mannen van Maria vertelt Anneloes Timmerije het verhaal van een vrouw die in een bikkelhard tijdperk zag wat haar mogelijkheden waren, haar eigen weg koos en deed wat geen enkele vrouw voor haar had gedaan.

Een meer dan prachtig boek.(T.G.)

timmerijeIn 2015  benaderde Anneloes Timmerije  Rudolf Smeets met de vraag of hij een afbeelding van Maria van Aelst  zou kunnen vinden.

 ‘Zoek jij het doek, maak ik het boek’.

Voor de pauze zal Anneloes Timmerije over Maria van Aelst vertellen en na de pauze Rudolf Smeets over zijn zoektocht naar het portret van Rembrandt van Maria van Aelst.

RudolfHet anonieme dubbelportret van Rembrandt van Rijn uit 1632 blijkt volgens Smeets wel degelijk Antonio van Diemen en Maria van Aelst voor te stellen.

Anneloes Timmerij was in 2014 samen met Charles den Tex te gast in de Literaire Salon naar aanleiding van hun boek Het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd.

 

Plaats:                Synagoge, Koornmarkt 12
Datum :              zondag 15 december
Aanvang:           15.00 uur
Zaal open:          14.30 uur
Prijs:                   € 15.00 (inclusief drankje)

Wacht u niet te lang met reserveren, het aantal plaatsen is beperkt.

U kunt telefonisch bespreken: 015-2121510 of klik hier!of komt u even langs in onze leuke winkel aan de Wijnhaven.

 

Zondag 2 februari 2020 (2-2-2022)

 

JanBrokken-portretJan Brokken naar aanleiding van zijn nieuwe boek Stedevaart.

 

 

 

In de veelgeprezen boeken Baltische zielen en De gloed van Sint-Petersburg dompelde Jan Brokken de lezer onder in de verhalen en cultuur van steden en plaatsen. En zijn reislust reikt veel verder, evenals zijn kennis over kunst en geschiedenis. Dat komt tot uiting in het rijk geïllustreerde Stedevaart, waar in twintig non-fictieverhalen steeds een plaats en een persoon, meestal een kunstenaar, centraal staan. Onder leiding van Brokken reist de lezer naar het Bologna van schilder Giorgio Morandi, het Venetië van een boekbinder en het Düsseldorf van beeldend kunstenaar Joseph Beuys. We bezoeken het Parijs van componist Erik Satie, het Vilnius van schilder en componist Mikalojus Ciurlionis en het Bilbao van architect Frank Gehry, ontmoeten Gustav Mahler in Amsterdam, de moeder van Italo Calvino in Cagliari en cellist Anner Bijlsma in Washington dc. In het meest persoonlijke verhaal neemt Brokken ons mee naar een schilderij van Meindert Hobbema, een jeugdliefde en Middelharnis. In Stedevaart brengt Jan Brokken zijn bevlogen vertelkunst en grote liefde voor kunst en cultuur tot een gloedvolle symbiose.

Plaats:                Synagoge, Koornmarkt 12
Datum :              zondag 2 februari
Aanvang:           15.00 uur
Zaal open:          14.30 uur
Prijs:                   € 15,00 (inclusief drankje)

Wacht u niet te lang met reserveren, het aantal plaatsen is beperkt.

U kunt telefonisch bespreken: 015-2121510 of klik hier!of komt u even langs in onze leuke winkel aan de Wijnhaven.