Skip to content
Geplaatst op 22 september 2022

Dinsdag 27 september verschijnt

Jan van der Mast – Het Agnetapark, een biografie  € 25.00


agneta ok
Het Agnetapark, gecreëerd door Jacques en Agneta van Marken, speelde een cruciale rol in de pioniersfase van de volkshuisvesting. Het Delftse woonpark inspireerde zeepfabrikant Willam Lever tot de oprichting van Port Sunlight in Liverpool; de in Delft geboren bankierszoon Karel van de Mandele creëerde in het onherbergzame Rotterdam-Zuid tuindorp Vreewijk .

Jan van der Mast heeft een boek geschreven over dit park. Hij vertelt over heftige drama’s uit de Tweede Wereldoorlog, de spetterende jubileumfeesten van de fabriek, de melasseramp, het succesrijke Bacinol-verhaal, de verkoop van het park door het Gist-pensioenfonds aan een projectontwikkelaar, waardoor de samenstelling van het park ingrijpend verandert …

Er zijn levensverhalen van bijzondere Parkianen, zoals Marie en Karel Weijland die 7 onderduikers op Vijver-Noord 1 verborgen. Daarnaast is er aandacht voor de villa’s, die de Gist en Calvé-directeuren in de nabijheid van de fabriek lieten bouwen, zoals bijvoorbeeld villa Solheim. Dit modernistische woonhuis voor Van Leeuwen was een ontwerp van architect Wegerif. Een andere schepping van Wegerif – huishoudschool Rust Roest – is in 1981 gesloopt. Ook is er ruimte voor de ‘industriële kathedraal’, het  Grote Kantoor dat nu door erfgoedontwikkelaar BOEi wordt gerenoveerd en in 2024 haar deuren weer opent.

Als u het wilt bestellen:

Bel ons: 015-2121510 of mail ons: info@deomslagdelft.nl of klik hier!