Skip to content

Archief 2021 jeugdboeken

 

Saskia Maaskant – Meerminnen verdrinken niet.

 1911.

maaskantDe 13 jarige Janna vertrekt naar haar oom en tante in Bruinisse (Zeeland) nadat haar ouders allebei zijn overleden. Ze komt in een compleet andere omgeving dan het vertrouwde Rotterdam terecht. Eerst wordt ze vreselijk met de nek aangekeken door de mensen. Ook haar tante doet erg afstandelijk. Ze heeft wel een prima leven, ze helpt in huis en leert haar gezellige opa kennen, maar toch wil ze meer. Ze vaart stiekem mee op het mosselschip van haar oom De Meermin. Als ze terugkomt, heeft heel het dorp het er over en zien ze haar eindelijk staan. Ook haar tante doet een stuk vriendelijker. Als ze haar plek eindelijk heeft gevonden, dreigt alles mis te gaan door een immense storm.
Ik vind “Meerminnen verdrinken niet” een prima boek. Het verhaal is erg origineel, maar de uitwerking kan nog worden verbeterd. Het is een relatief dun boek en dat had, voor dit goede verhaal, een stuk dikker mogen zijn. Doordat het een dun boek is, zijn de stukken niet helemaal afgewerkt. Het zijn meer losse verhalen met een gemeenschappelijke hoofdrolspeler, dan echt één mooi verhaal. Ook de woordenlijst helemaal achterin vind ik vervelend. Als je eenmaal lekker in het verhaal zit, moet je weer eens helemaal naar het einde toe gaan bladeren. Dat had beter gewoon onderaan de pagina kunnen staan.

Desondanks is het einde echt geweldig. De spanning is erg groot en dat stuk lees je in een adem uit. Als het hele boek zo was dan was ik echt heel erg tevreden, maar nu is het ook zeker niet slecht. Ik vind het trouwens ook erg leuk dat er stukjes in dialect zijn geschreven. Ik heb dat nog maar weinig in boeken gezien en het geeft net dat extraatje waar je naar op zoek bent in een boek dat in zo’n plaats afspeelt.

 

Al met al een goed boek dat naar mijn mening zo’n 3,5 sterren verdient

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, september 2021

Thea Beckman – Kruistocht in spijkerbroek € 17,99

 

beckmanDe 16 jarige Dolf Wega belandt in het jaar 1212 nadat hij in de tijdmachine van vrienden van zijn vader is gestapt.
Hij wil naar het toernooi waar hij laatst over had gehoord maar komt midden in een kinderkruistocht terecht. Hij ziet hoe ongeordend en gevaarlijk de kinderen leven. Dagelijks komen er kinderen om. Dolf hoort dat de kinderen op weg zijn naar Jeruzalem. Om daar te komen zal de zee voor hen wijken.
Hoe de duizenden kinderen dit ooit gaan halen is Dolf een raadsel. Hij wordt erg raar aangekeken door iedereen, want in 1212 hadden ze nog geen spijkerbroek, broodmes, windjack enz. Dolf stelt zich voor als Rudolf van Amstelveen. Die naam maakt duidelijk indruk op iedereen. Ook op de leiding. De leiding, bestaande uit een herdersjongen en twee monniken, heeft het stukken beter dan de kinderen. Zij slapen niet op een open vlakte, maar in een tent. Die tent delen ze met de kinderen van adel. Dolf mag daar ook komen maar weigert. Hij slaapt liever bij de kinderen.
Hij besluit het kinderleger te helpen. Hij zorgt voor een knokploeg die de anderen beschermt en een medische groep die de zieken en gewonden verzorgt. Een jaag-groep, een vis-groep enz.
Ondanks dat het goed werkt en het dodental fors vermindert, is de leiding niet blij met de komst van de vreemde Rudolf van Amstelveen. Het laat de kinderen zien dat het stukken beter gaat als de leiding het niet alleen doet.
De leiding wordt bang dat Rudolf meer macht heeft dan zij hebben.
Ondanks de betere organisatie gaat het zo nu en dan toch mis. Struikrovers en ander gespuis vallen regelmatig aan. Ook de leiders doen raar. Ze willen wel naar Jeruzalem maar gaan toch naar Genua om de zee te doen wijken. Ook moet alles zo snel mogelijk gaan. Waarom is voor Dolf een grote vraag.

Ik vind Kruistocht in spijkerbroek een erg mooi boek. Je hebt een prachtig verhaal en een educatief boek ineen. Je leert veel over de middeleeuwen en je hebt er een erg gaaf verhaal bij. Het is al een wat ouder boek maar is nog steeds een verhaal dat past bij de beleving van nu.  Dit betreft voornamelijk de denkwijze van Dolf.
Ik heb eigenlijk geen opmerkingen als het gaat om wat er minder is aan dit boek. Ik heb er namelijk erg van genoten en snap zeker waarom het na een lange tijd nog steeds erg geliefd is.

 

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, augustus 2021

Wilma Geldof – Het meisje met de vlechtjes € 15.99

 

geldofFreddie Oversteegen is 15 jaar oud als de tweede wereldoorlog uitbreekt. Maar mensen schatten haar zo’n 12. Ze groeit op met haar moeder en zus Truus in Haarlem.
Haar moeder vangt al een tijdje gevluchte Joden uit Duitsland op en daarbij helpen de zussen.
Na een tijdje komt er een man bij hen thuis. Die zei dat hij al veel over de zussen Truus en Freddie Oversteegen had gehoord en hij vroeg of ze bij zijn groep wilden komen:
het gewapend verzet. Ze besluiten zich aan te sluiten bij de groep.
Hun moeder mag niet teveel weten.
Ook niet wat hun opdracht zal gaan zijn. Mensen “Liquideren” ofwel vermoorden. Ze krijgen een pistool op zak.

Eerst doen de mannen uit de groep het nare werk en bereiden de zussen de dingen voor.
Of ze vervoeren wapens. Maar uiteindelijk moeten zij ook de pistolen gaan gebruiken.

Om niet op te vallen draagt Freddie vaak  vlechtjes. Het werk wat ze doen is strikt geheim en ze mogen dus niemand iets vertellen.
Maar Freddies vriendje wil zoveel weten als maar kan. Hij wordt boos als hij niet veel te horen krijgt.
Hij wil ook dat Freddie stopt met dit werk. Maar Freddie gaat door.
Er komt ook een nieuwe vrouw bij de groep: Hannie Schaft (later ook wel bekend als “het meisje met de rode haren”).
Als de groep mensen kwijt raakt is er altijd veel verdriet.
Als Hannie wordt opgepakt, probeert de groep haar nog te bevrijden.
Helaas lukt het niet en zal Hannie Schaft drie maanden voor de bevrijding worden doodgeschoten.
Het verdriet is groter dan ze daarvoor hadden en dan hebben ze ook nog die vreselijke honger.
De oorlog duurt zoveel langer dan verwacht en de zussen vrezen voor hun leven als de groep wordt verraden.

Ik vind “Het meisje met de vlechtjes” een heel gaaf en indrukwekkend boek.
Wilma Geldof heeft samen met Freddie Oversteegen dit boek geschreven.
Helaas heeft Freddie de uitgave van dit boek niet kunnen meemaken.
Ze stierf een dag voor haar 93ste verjaardag.
Eerst wilde ze niet meewerken aan dit boek, maar uiteindelijk vond ze het een enorme eer om haar verhaal te mogen delen.
Haar zus heeft meer podium gezocht dan Freddie. Ze vond dat “ze geen heldin was, maar gewoon deed wat moest”.
Wilma Geldof heeft een mooi en indrukwekkend boek gemaakt over “misschien wel het jongste verzets-meisje van Nederland”.
Wel wordt er goed beschreven hoe er te werk werd gegaan in het gewapend verzet en ook de gruwelijke dingen worden goed beschreven.
Dus is het niet voor de gevoelige lezers.
Maar daarbuiten is het echt een pracht boek waar ik veel lees-plezier aan heb gehad. Zeker een aanrader dus!

 

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, juli 2021

 

Linda Dielemans – Schaduw van de leeuw € 17.99 

 

28.000 jaar geleden:
dielemansJoeni woont met haar stam in een woongrot. Ze jaagt, maar wil eigenlijk een andere rol in de stam krijgen.
Dromer. Maar die leerplek is al vergeven aan de kromme Tira. De ouders van Joeni zijn allebei dood, dus probeert ze zich te redden in de stam van stammoeder Uma.
Ze heeft dromen die iets moeten voorspellen. De leeuwenman, die er altijd bij is als ze droomt en haar de weg wijst, heeft haar mammoeten laten zien.
Ze besluit naar Toek, de dromer van de stam te gaan. Als Joeni Toek haar droom vertelt en tekent op de wand van de grot, begrijpt Toek dat Joeni degene is die de goede dromen heeft en niet Tira. Hij vertelt stammoeder Uma de droom alsof hij van hem is. Maar er zijn geen mammoeten, maar leeuwen die de jagers niet thuis laten komen.
De groep van Uma komt mannen tekort en er zullen meisjes moeten trouwen met mannen uit een andere stam. Joeni wordt gevraagd, maar vlucht met Toek.
Als Toek haar een aantal dingen heeft geleerd sterft hij en moet Joeni op zoek naar een nieuwe plek.
Ze vindt de mammoeten die de jagers zochten. Hierna vervolgt ze haar zoektocht. Waar gaat ze naar toe en wie is de leeuwenman eigenlijk?

Dit zijn vragen die Joeni probeert te ontrafelen op haar zoektocht. In haar dromen probeert Joeni antwoorden te vinden en de leeuwenman wordt telkens weer wat echter.
Ze begint echt steun te hebben aan de leeuwenman als ze helemaal alleen is.
Gelukkig is dit een boek dat niet al te naar eindigt. Het is een boek dat door kinderen gelezen kan worden omdat er niet al teveel geweld in voorkomt, maar ook door (jong)volwassenen omdat er nog steeds veel spanning in zit en de verhaallijn beresterk is.

Vorig jaar heeft “Schaduw van de leeuw” de Jonge Beckmanprijs gewonnen. Naar mijn mening een zeer terechte winnaar.Er is altijd wel iets spannends of bijzonders in het boek. Ook is het gaaf dat de grotschilderingen die Joeni en Toek maken echt bestaan. Deze zijn in Spanje en (de meeste) in Frankrijk gevonden. Achterin staat een lijst met grotschilderingen, wat het is en waar deze zijn gevonden. Deze zijn ook over het algemeen terug te vinden in het verhaal.
Ik ben erg tevreden over dit boek. De schrijfstijl, verhaallijn en de personages zijn stuk voor stuk erg mooi.

Zeker een aanrader dus om te lezen en/of cadeau te geven.

 

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, juni 2021

Jan Terlouw – De koning van Katoren € 16.99

terlouw koning Statch is geboren in de nacht dat de oude koning overleed. Een dag later viel zijn vader van de kerktoren en nog wat later overleed zijn moeder. Hij groeit op bij zijn oom Gerland. Omdat de koning overleden is, hebben een aantal mensen zich tot minister benoemd. Zij zouden er voor zorgen dat er snel een nieuwe koning zou komen. Maar zeventien jaar later is er nog steeds geen nieuwe koning. Oom Gerland heeft op een nacht een droom. Hij zit op een troon. Naast die van de koning. Op de troon naast hem zit zijn neef Stach.

Stach besluit naar de ministers te gaan. Hij krijgt zeven “onmogelijke” opdrachten. Als hij ze allemaal haalt wordt hij koning van Katoren. Hij doet de opdrachten goed en hij wordt alsmaar beroemder. Lukt het hem alle opdrachten te voltooien?

Ik vind “Koning van Katoren” een prachtig boek. Het is al best oud, maar het past nog steeds in de belevingswereld van nu. Leuk is de dubbele boodschap. De draak van Smook (Derde opdracht) is bijvoorbeeld een verwijzing naar de gasuitstoot, die het milieu vervuilt. Ook alle andere opdrachten zijn een verwijzing naar de problemen die zich afspelen in de echte wereld.
Wel jammer is dat er weinig echte spanning in zit. Je hebt vrij snel al door dat een opdracht wel of niet zal gaan lukken. Ook de plannen die hij maakt zijn (bijna) altijd zo goed dat de spanning er snel vanaf is.
Maar de schrijfstijl is erg prettig, waardoor je graag verder leest. Het mooie is dat het vlot is geschreven, maar dat het toch erg gedetailleerd is. Ik kan mij goed voorstellen hoe bijvoorbeeld de steden er uit zien waar alles zich afspeelt. Ook de namen die aan de plaatsen worden gegeven zijn erg leuk en bijpassend.
Al met al vind ik dit een bestseller, die je haast wel moet hebben gelezen. Ik had het boek al een tijd in de kast staan en ik ben blij dat ik daar eindelijk de tijd voor heb genomen.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, mei 2021

Kelly Barnhill – Het meisje dat de maan dronk € 17,99

barnhillIn het Protectoraat wordt elk jaar de jongste baby geofferd aan de kwaadaardige heks die in het bos woont. Maar heks Xan brengt de kindjes liefdevol naar de andere kant van het bos. Op weg geeft ze de baby’s sterrenstof te eten als de melk op is. Daardoor zijn het altijd lieve en slimme kinderen. Maar als Xan op een dag per ongeluk het kleine kindje in plaats van sterrenstof maanlicht geeft, raakt het meisje vervuld van magie. Ze besluit het kindje, dat ze Luna noemt, als haar kleindochter op te voeden. Maar een magisch kind opvoeden is moeilijker dan gedacht. Dus als Luna vijf jaar is, besluit ze de magie in Luna veilig op te sluiten in een zandkorrel in Luna’s hoofd. Als Luna 11 is zal de magie eruit komen en zal Xan overlijden. Luna groeit redelijk normaal op. Al is dat moeilijk met een moerasmonster en een kleine draak om je heen.
Ondertussen is er in het Protectoraat een jongen; Anteen. Zijn oom is de opper-ouderling en Anteen is ouderling in opleiding.
Anteen merkt dat hij het ouderlingschap niet ziet zitten. Hij begint voor zichzelf als meubelontwerper en de zaken gaan goed.
Hij wordt verliefd op zijn jeugdliefde Etina. Als hun kind geofferd moet gaan worden, gaat hij het bos in om de heks te vermoorden en een einde te maken aan de jarenlange onderdrukking van het offeren aan de heks.
Maar hij weet, net zo min als de andere dorpelingen, niet dat het echte kwaad veel dichterbij is.
Ik vind “Het meisje dat de maan dronk” een heel bijzonder boek. Op het eerste gezicht is het een fantasy boek.
Maar als je wat beter kijkt is het ook een filosofisch boek. Er zitten mooie vraagstukken in, die het boek echt compleet maken.
Je blijft altijd nadenken over wat er is gebeurd. Er zit heel veel moois in. Een pareltje dat je echt wilt lezen.

Leuk is dat er twee verhaallijnen zijn. Die van Luna bij Xan en die van Anteen in het Protectoraat. Ondanks dat het twee compleet verschillende verhalen zijn, passen ze mooi bij elkaar en komen ze uiteindelijk mooi samen. Je ziet ook in dit verhaal dat je met het kleinste detail een grote gebeurtenis kan begrijpen. Ik hoorde van een goede vriendin dat het een heel mooi boek was en heb zeker dezelfde mening.
Al met al is dit zeker een aanrader voor jong en oud. Mijn vader en ik zijn allebei, na een aantal jaar, nog steeds zeer te spreken over dit boek.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

Annet Schaap – Lampje € 16.99

schaapLampje woont samen met haar vader in de vuurtoren. Omdat haar vader niet meer zelf elke avond de vuurtoren lamp kan aansteken,
moet zij elke avond met een lucifer de trap opklimmen en de vuurtoren aansteken. Maar als ze door de storm geen lucifers kan bijhalen
en er die nacht een boot tegen de kant aanstoot, moet zij weg uit de vuurtoren én weg van haar vader.Ze gaat naar het huis van de admiraal,
waar ze moet gaan helpen in de huishouding. Maar er gaan geruchten rond dat er in dat huis een monster woont.
Kloppen die geruchten, of is het gewoon een bijzonder huis?Lampje went aan het huis, maar komt achter een groot geheim dat haar erg laat schrikken.
Ze bedenkt hoe ze haar vader weer kan zien en hoe ze daar zo snel mogelijk weg kan komen.Ik vind Lampje een erg mooi boek.
De verhaallijn is duidelijk en toch weer origineel. De balans tussen realiteit en iets wat niet in het echt kan, is erg mooi en knap bedacht.
Iedereen kan wel minstens één persoonlijkheid terugvinden in zowel zichzelf, als in Lampje. Hierdoor is het natuurlijk leuker om te lezen.
De cover en de afbeeldingen zijn erg mooi geïllustreerd.
Het boek is opgedeeld in zes delen en aan het begin van elk deel is er een tekening die twee pagina’s in beslag neemt.
Deze zijn genoeg om een duidelijk beeld van de karakters en plaatsen te geven, maar niet zo veel dat je geen eigen interpretatie eraan kan geven.
Al met al ben ik dus erg tevreden over dit boek en ben ik er zeker van overtuigd dat dit een waardige winnaar is van al deze prijzen.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, mei 2021

 Marieke Frankema – Hotel Silvermaen € 19.95

frankemaDe 11 jarige Nannette groeit op in het weeshuis Quommer N.W. Waar ze erg wordt gepest, waarom weet ze niet.
Ze is dus aangenaam verrast als er een brief arriveert waarin staat dat ze bij haar tante Dora in haar hotel gaat wonen.
Voor ze wegging zei de ergste pestkop dat ze snel weer terug zou zijn, als haar tante er achter kwam hoe raar ze was.
Maar zijn haar familieleden wel zo gewoon? En is het slecht om anders te zijn dan de rest?
Als ze net een beetje is gewend, gebeurt er iets waardoor ze misschien wel terug moet naar het weeshuis.
Ze zal gaan moeten bewijzen dat ze thuishoort in Hotel Silvermaen.

 

Ik vind Hotel Silvermaen een erg nieuw en verfrissend boek. Ik heb het gelezen, toen ging het naar mijn moeder en weer wat later naar mijn broertje.
En allemaal hebben we heel erg genoten van dit prachtige boek. Omdat er ook een musical bij is gemaakt, zitten er ook mooie bijpassende liedjes bij.
Die staan uitgeschreven in het boek en er zit (bij mijn exemplaar in ieder geval) achterin een CD met de ingezongen nummers.
Het leuke is dat de nummers ook echt wat toevoegen.
De cover is ook prachtig. Net als het verhaal, super origineel. Het is een erg pakkend boek en dat is natuurlijk fijn.
De schrijfstijl is ook fijn. Ik heb dit boek echt heel vaak gelezen en het verveelt mij nog lang niet. Dus het is zeker de moeite waard om te lezen.
De stem van Marieke Frankema is ook op de CD te horen. Zij zingt de stukken van Tante Dora.
Weer een prachtboek wat je als fantasyboek-fan, jong of oud, wel wil hebben gelezen.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier

© Anne Fleur Lasthuizen, Koningsdag 2021

 

gutersonBen Guterson – Winterhuis Hotel € 17.99

Als Elisabeth Somers na de laatste schooldag voor de kerstvakantie naar het huis van haar gemene oom en tante, waar ze sinds de dood van haar ouders woont, loopt ziet ze dat er een tas aan de deur hangt. Op het briefje, dat bij de tas ligt, staat dat ze de hele kerstvakantie zal verblijven in Winterhuis Hotel.
Met het buskaartje vertrekt ze noodgedwongen. Bang dat ze, door het weinige geld van haar oom en tante, in een of ander bouwvallig hotelletje terecht komt.
Maar Winterhuis blijkt een prachtig luxe hotel te zijn met alles wat je maar kan bedenken. Een schaatsbaan, een bioscoop, een zwembad enz. Elizabeth is dol op lezen en taalspelletjes. Dus is het mooiste wat ze maar kan vinden in het hotel de enorme bibliotheek.
Tijdens het eten ontmoet ze Freddy Knox. Een jongen van haar leeftijd die even gek op lezen en taal is.
Ze raken goed bevriend en komen samen achter wat geheimen en puzzels die in Winterhuis zijn verstopt.
In de bibliotheek vindt Elizabeth een boek met geheimzinnige letters die alleen zij kan zien. Door alles wat Elizabeth en Freddy te weten komen, raken ze dieper en dieper in de problemen. De rustige vakantie waar ze op hadden gehoopt, wordt plots veranderd als het kwaad dichterbij komt dan ze hadden verwacht.

Ik vind Winterhuis Hotel een prachtig boek om te lezen of om voor te lezen. De stukken lopen mooi vloeiend in elkaar over en je komt helemaal in het verhaal. Ook de leuke taalspelletjes die Elizabeth en Freddy spelen zijn leuk en leerzaam. Bij taalspelletjes moet je denken aan anagrammen (het ene woord is met dezelfde letters een ander woord. Bijvoorbeeld emotie/moeite) en woordladders (van het ene woord naar het andere woord met telkens maar één verschil. Bijvoorbeeld lees/leek/beek/boek).
Ook de twee volgende delen zijn zeker de moeite waard om te lezen. Wel moet je de volgorde van de boeken aanhouden. Je moet de dingen uit het vorige boek weten om echt het verhaal te begrijpen. Maar ook als je begint met deel twee is deel één veel minder spannend.
Dus je moet echt de volgorde (Winterhuis Hotel, de Geheimen van Winterhuis Hotel, Het Mysterie van Winterhuis Hotel) aanhouden.
Er is eigenlijk niet iets in deel één wat ik minder goed vind. Wel is in deel twee veel hetzelfde als in het vorige deel. Maar deel drie is weer heel anders. Deze boeken zijn van het soort dat je wel 100 keer kan lezen en die toch weer spannend zijn. Ik raad dus zeker aan om dit boek te lezen en/of cadeau te geven. Omdat ik geen opmerkingen heb, geef ik dit boek vijf sterren.

 

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier

© Anne Fleur Lasthuizen, april 2021

Hans Hagen – De reis van Yarim

Sumerië, 4400 jaar geleden

hagenDe 12 jarige Yarim leidt een rustig leven in zijn geboortedorp. Maar als Yarim door zijn vader wordt verkocht als slaaf aan de machtige koningin Ku Bau, gaat hij mee naar de grote stad Kish en verandert alles voor hem. Hij maakt gelukkig snel nieuwe vrienden. Zoals de verteller Nanshe.
Yarim leert gaandeweg de kunst van het vertellen van hem.
Als Ku Bau merkt dat ze niet lang meer te leven heeft, stuurt ze een groep, inclusief Yarim en Nanshe, om goederen te halen voor in haar graf.
Maar als Yarim terugkomt van de lange reis, hoort hij dat hij de koningin moet volgen in de dood.

Ik vind De reis van Yarim een erg origineel verhaal. Je leert over de gebruiken en gewoontes in die tijd. Je leest  bijvoorbeeld veel over de vele goden die ze toen vereerden.
Dit wordt vaak in de vorm van een verhaal verteld door Nanshe. Soms zijn die verhalen een beetje langdradig. Ook gebeurt er soms voor een wat langere tijd bijna niks bijzonders, om vervolgens een reeks spannende en bijzondere dingen achter elkaar te krijgen.
Dat had misschien wat beter verdeeld kunnen worden.
Verder het is een erg pakkend verhaal. Ook de personages zijn erg mooi omschreven.
Je krijgt enerzijds een duidelijke beschrijving van wie het is, maar je krijgt ook de ruimte om zelf je eigen beeld van het karakter te verzinnen.
Dat vind ik heel mooi en knap gedaan.
Hans Hagen is zelf voor dit boek naar Jordanië, Syrië en Pakistan gereisd om de reis van Yarim te volgen.
Ook staat er achterin een uitleg over het spijkerschrift (wat toen werd gebruikt), de namen en staat er ook in waar de verhaallijn op is geïnspireerd.
De stad Kish heeft namelijk echt bestaan en ook de naam van Ku Bau is teruggevonden is geschriften.
Alles bij elkaar zorgt er voor dat ik De reis van Yarim vier sterren geef.
De personages en het verhaal zijn prachtig geschreven en het is een hele grote aanrader voor kinderen en volwassenen vanaf ongeveer 10 jaar oud.
Echt een boek om te onthouden voor een verjaardag, beloning, feestdag enz.
Ik heb er veel plezier aan beleefd en hoop dat anderen even veel plezier gaan hebben tijdens het lezen van dit boek.

 

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier

© Anne Fleur Lasthuizen, april 2021

Rob Ruggenberg – Offerkind € 16.99

ruggenbergNederland, Bronstijd, 3000 jaar geleden:

Aïn en Kraai zijn gevlucht van hun stam nadat Aïn iets heel ergs heeft gedaan. Kraai vlucht mee. Hij heeft een vader die uit een andere stam komt en hoort er dus niet bij.
Aïn wil, sinds een vreemde vrouw haar barnsteen heeft laten zien, zelf aan de kust meer gaan halen.
Maar om daar te komen moeten zij en Kraai woeste stammen, boze heksenmeesters en nog meer kwaad zien te overleven.
Komen ze aan bij de kust? En wat gaan ze daarna doen? Als alles geregeld lijkt te zijn, komt er iets onverwachts waardoor ze misschien wel hun einddoel niet zullen behalen.

Ik vind Offerkind van Rob Ruggenberg een boek dat alles bevat wat je maar wilt hebben in een boek. Een beetje liefde, spanning, opgroeien en de vraag “Is dit het?” die Aïn vaak aan zichzelf stelt. Ik vind dit boek erg origineel. De karakters zijn zo goed verbeeld dat je echt om ze gaat geven. De schrijfstijl is erg mooi, waardoor je graag doorgaat met lezen. Aïn en Kraai zijn niet alleen op zoek naar barnsteen en een goede rustige plek, maar ook naar zichzelf en een mooie toekomst. Het boek is van het begin tot het einde boeiend.

Het boek heeft mijn interesse in de Bronstijd flink vergroot. Ik ben ook, buiten het boek om, veel te weten gekomen over de Bronstijd omdat ik vragen kreeg tijdens het lezen, die ik dan online heb opgezocht. Ook vond ik het leuk dat er achterin een stuk staat over waar het boek op is gebaseerd. De basis is het massagraf dat in 1987 bij Wassenaar is gevonden. Dan merk je dat dit, in principe, ook in het echt zou zijn kunnen gebeurd. Dat is erg gaaf.
Op veel sites zie je over Offerkind staan dat het echt niet geschikt is voor kinderen onder de 13 jaar. Daar ben ik het niet mee eens. Het is soms wel erg spannend en ik raad het ook niet aan om te lezen als je erg snel bang bent. Maar als je wel tegen spanning en geweld in boeken kan, is het ook prima om op een jongere leeftijd te lezen (denk aan 11-12 jaar).
Ik ben dus zeer te spreken over dit boek en raad het zeker aan om te lezen. Wel is het verstandig om eerst na te denken over “kan ik tegen erg spannende en soms ook nare stukken in een boek?” en bespreek ook met je ouders of zij dit een verstandige keuze vinden.
Ik vond het in ieder geval een erg leuk en leerzaam verhaal. Vandaar mijn vier en een halve ster.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier

© Anne Fleur Lasthuizen, april 2021