Skip to content

Archief 2022 jeugdboeken

 Otfried Preussler – Meester van de zwarte molen € 16.99

 

preuslerKrabat is een zwerfjongen. Op een nacht krijgt hij een gekke droom over 11 raven op een stok bij een molen. Deze droom blijft zich maar herhalen. Uiteindelijk gaat hij op zoek naar de molen. Hij vindt hem snel. Als hij binnen is krijgt hij een slaapplek toegewezen. Omdat hij er niks van snapt gaat hij er maar op liggen en slaapt tot de andere jongens binnenkomen. Hij is een leerjongen geworden op de molen. Er is veel onduidelijk voor hem. Iedereen zegt “dat hoor je later wel”. Uiteindelijk blijkt de molen niet zomaar een molen te zijn. Het is een leerschool voor de donkere kunsten. Magie. Hij leert hard om de dingen te snappen en doet ook nog de gewone klussen die op de molen worden gedaan. Hij krijgt van zijn medeleerlingen het advies om niet aan meisjes te denken. Heel makkelijk denkt Krabat . Maar als hij langs het dorp loopt hoort hij zo’n mooie stem dat hij de zangeres moet zien. Met behulp van magie gaat hij onzichtbaar het dorp in. Het meisje is nog mooier dan verwacht. Als hij hoort waarom hij meisjes beter kan vergeten, bedenkt hij samen met een vriend op de molen een slim plan om de meester te verslaan.

Ik vind De meester van de zwarte molen een erg gaaf boek. Het is een boek waarin veel gebeurt in korte tijd. Hierdoor lees je graag door. Er is ook van alles wat. Liefde speelt een grote rol, maar is niet het hoofdonderwerp. Ook zitten er veel onverwachte wendingen in het verhaal.

Het enige minpunt is dat het einde erg snel gaat, waardoor je heel veel informatie in korte tijd op je afgevuurd krijgt. Maar hierdoor kan je wel het meest spannende deel zonder veel onderbrekingen lezen.
Ook is het erg breed qua tijd. Het is geschreven in 1971 maar nog steeds relevant. Ik vind dat erg gaaf gedaan.

Dit zou naar mijn mening niet echt in een genre passen. Er zitten zoveel elementen in dat een echt goed genre er niet bij past. Eerst denk je aan magie, maar later kan het ook liefde en/of vriendschap zijn. Geschiedenis is ook een mogelijkheid, doordat het niet in de 21ste eeuw afspeelt.

Al met al een geweldig boek met een brede tijdgeest en veel genres er in.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen,  2022

 

Mirjam Mous – H@ck € 12.99

mous 2Na de bange jaren zijn er nieuwe leiders gekomen. Zij hebben gezorgd voor de ‘perfecte wereld’. Maar wat als je je niet aan hun regels houdt? Is die wereld dan nog wel zo perfect?

Als Holden ècht eten vindt in een schuilkelder, besluit hij dat dit het lekkerste is wat hij ooit heeft gegeten. Veel beter dan de smaakloze yummy’s en shakes die ze in Paradise hebben. In dezelfde kelder, die waarschijnlijk uit de bange jaren komt, vindt hij ook ècht vuurwerk. Hij besluit dit af te steken tijdens Happy Day (een jaarlijkse feestdag waarbij de bange jaren worden herdacht) maar wordt betrapt en opgepakt. In de rit naar het Clifton instituut hoort hij wat hem te wachten staat. Hij moet dienen als spion. Met zijn nieuwsgierige brein moet dat wel lukken. Maar is het in Paradise wel zo handig om alles te weten?

Ondertussen werkt Holdens zusje Prissy zich goed in de problemen door stiekem voor Happy Day een jurk te kopen die ze heeft gezien op het vlogkanaal van haar idool Reeze. Ze wilt hem terugsturen na Happy Day, maar haar vriendin knipt het kaartje er uit. Gelukkig wil een mysterieuze hacker haar helpen. Hij noemt zichzelf Mo. Hij wil graag bij de hackclub “Bit’s a Mystery” en moet als toelatings opdracht Prissy inschakelen voor een zeer belangrijke missie. Als Prissy ja zegt moet ze een wereld bekijken die ze absoluut niet wil zien. De echte wereld die door de nieuwe leiders graag verborgen wordt gehouden.

Ik vind H@ck het instituut en H@ck de kolonie twee geweldige boeken. Het verhaal speelt zich af in de toekomst en kan wel worden beschouwd als een doem scenario. Het eerste deel kwam uit in 2019 en het tweede deel in 2020. Het gave is dat het boek echt door je hoofd blijft gaan, ook al heb je het al een tijdje geleden uitgelezen.

Een tip voor als je deel een aanschaft; koop direct deel twee erbij. Deel een eindigt, heel tactisch natuurlijk, op een punt waarvan je weet dat het misschien wel het belangrijkste stuk van het verhaal is. Als je dan niet meer informatie krijgt en dus moet wachten, is dat best irritant.

Ik denk dat dit tot nu toe Mirjam Mous haar beste boek is door het tijdsaspect. Andere boeken waren ook al zeker de moeite waard, maar deze is echt wel mijn favoriet. Zeker een aanrader dus!

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen,  2022