Skip to content

Archief 2022 jeugdboeken

 Otfried Preussler – Meester van de zwarte molen € 16.99

 

preuslerKrabat is een zwerfjongen. Op een nacht krijgt hij een gekke droom over 11 raven op een stok bij een molen. Deze droom blijft zich maar herhalen. Uiteindelijk gaat hij op zoek naar de molen. Hij vindt hem snel. Als hij binnen is krijgt hij een slaapplek toegewezen. Omdat hij er niks van snapt gaat hij er maar op liggen en slaapt tot de andere jongens binnenkomen. Hij is een leerjongen geworden op de molen. Er is veel onduidelijk voor hem. Iedereen zegt “dat hoor je later wel”. Uiteindelijk blijkt de molen niet zomaar een molen te zijn. Het is een leerschool voor de donkere kunsten. Magie. Hij leert hard om de dingen te snappen en doet ook nog de gewone klussen die op de molen worden gedaan. Hij krijgt van zijn medeleerlingen het advies om niet aan meisjes te denken. Heel makkelijk denkt Krabat . Maar als hij langs het dorp loopt hoort hij zo’n mooie stem dat hij de zangeres moet zien. Met behulp van magie gaat hij onzichtbaar het dorp in. Het meisje is nog mooier dan verwacht. Als hij hoort waarom hij meisjes beter kan vergeten, bedenkt hij samen met een vriend op de molen een slim plan om de meester te verslaan.

Ik vind De meester van de zwarte molen een erg gaaf boek. Het is een boek waarin veel gebeurt in korte tijd. Hierdoor lees je graag door. Er is ook van alles wat. Liefde speelt een grote rol, maar is niet het hoofdonderwerp. Ook zitten er veel onverwachte wendingen in het verhaal.

Het enige minpunt is dat het einde erg snel gaat, waardoor je heel veel informatie in korte tijd op je afgevuurd krijgt. Maar hierdoor kan je wel het meest spannende deel zonder veel onderbrekingen lezen.
Ook is het erg breed qua tijd. Het is geschreven in 1971 maar nog steeds relevant. Ik vind dat erg gaaf gedaan.

Dit zou naar mijn mening niet echt in een genre passen. Er zitten zoveel elementen in dat een echt goed genre er niet bij past. Eerst denk je aan magie, maar later kan het ook liefde en/of vriendschap zijn. Geschiedenis is ook een mogelijkheid, doordat het niet in de 21ste eeuw afspeelt.

Al met al een geweldig boek met een brede tijdgeest en veel genres er in.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen,  2022