Skip to content

Recentste recensie jeugdboeken

 

Jean-Claude van Rijckeghem -Ijzerkop  € 14.99

rijckegemStans is een jonge vrouw van 18 jaar oud in het jaar 1808.
Ze is super eigenwijs, liegt de hele dag en werkt altijd tegen.
Als ze met de zakenpartner van haar vader moet trouwen, kan ze niets anders dan te gehoorzamen.
Ze trouwt “braaf” met Lieven en moet doen wat hij wil. Een zoon baren. Als ze op een nacht een uitweg ziet, pakt ze de kleren van Lieven en vlucht.
Ze komt bij een oude vriend die in het leger van Napoleon moet. Ze stelt voor om zijn plaats in te nemen en gaat, als man, in zijn plaats weg.
Ze komt in een fort terecht waar ze wordt getraind.

Ondertussen is haar vader opgepakt. Lieven had een contract met haar vader. Hij gaf geld aan haar vader  en hij trouwde met zijn dochter.
Maar omdat Stans weg is, heeft haar vader een enorme schuld. Lieven wil, in ruil voor Stans, de nieuwste uitvinding van Stans’ vader. Een geweldig kanon.
Maar dat pikt hij niet. Haar broertje Pier van 14 jaar oud gaat met een vriend van Lieven mee om zijn zus te zoeken.
Maar zijn vader heeft hem nog een opdracht gegeven. De plannen van het kanon aan de keizer verkopen.Maar de vriend van Lieven mag dat natuurlijk niet merken.

Pier en Stans komen elkaar tegen in de kroeg waar Stans de vriend van Lieven uitdaagt voor een duel. Als Stans een kogel in haar hoofd krijgt lijkt alles verloren.
Maar als ze weer opstaat en weer mee kan vechten wordt ze “Soldaat ijzerkop” genoemd. Ze gaat mee naar een veldslag in Oostenrijk.
Maar of ze dat overleefd? En lukt het Pier de opdracht van zijn vader te laten slagen?

 Ijzerkop is een boek met van alles en nog wat. Alles wat ik goed vind in andere boeken zit hier in. Spanning, romantiek, vragen, verbazing en meer.
Je beleeft het verhaal gewoon terwijl je de woorden leest. Ik heb geen enkel moment gehad waarbij ik dacht “Hoe lang duurt dit nog?” of “Wanneer wordt het weer spannend?”.
Dit is echt een aanrader tot en met. Ik heb hier echt alleen maar goede woorden voor.
Ook de Jonge Beckman jury en de Thea Beckman Jury waren erg tevreden en hebben allebei Ijzerkop tot winnaar benoemd.

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan  hier!

© Anne Fleur Lasthuizen, september 2021