Skip to content

Recentste recensie

.Jan Siebelink – De buurjongen € 19,99

 

De nieuwe Siebelink wordt als vervolg op Knielen op een bed violen en Margje gezien. Een goedkope marketingtruc, want buiten het feit dat zowel Hans als Margje Sievez even hun neus om de hoek steken, is het een volstrekt uniek boek. Het heeft die valse belofte ook helemaal niet nodig.
Ruben Sievez is bevriend met buurjongen Henk Wielheesen. Beiden zitten in de laatste klas van de lagere school. Samen trekken de 11-jarigen de velden in. En dan verongelukt Henks moeder. Juist als Henk zijn vriend meer dan ooit nodig heeft, scheiden hun wegen. Terwijl Ruben naar het gymnasium gaat, is er voor Henk niet meer weggelegd dan de lagere tuinbouwschool.
Al snel na het overlijden van zijn moeder trekt een norse vrouw bij hen in. Ze verafschuwt de twee hanen die Henk tot troost bieden, de beesten die regelmatig op zijn schouders rusten als hij de weg voor het huis afspeurt (in afwachting van moeder?). Ze ontpopt zich tot een ware sadist. De vijandige sfeer in huis probeert hij zoveel mogelijk te ontwijken door buurman Sievez in de kas te helpen. Hij is een stille jongen, Henk. Leren kan hij misschien niet goed, maar van alle planten kent hij de Latijnse namen en als geen ander leert hij de kneepjes van de tuinder: stekken, enten, ontluizen. Dat er echter iets met de jongen niet helemaal in de haak is, wordt de lezer al snel duidelijk.
Siebelink neemt af en toe grote stappen in het verhaal. Iets wat overigens allerminst storend is. Henk spreekt weinig, kan zijn gevoelens niet uiten (net zo min als zijn vader), soms vallen er gaten in de weergave van zijn gedachten. Zo is Henk nu eenmaal, denk je dan. Zelfs als hij door zijn stiefmoeder wordt gemarteld laat hij daar niets over los. Onbedoeld zal zijn wraak echter zoet zijn. Hans Sievez heeft door dat er iets niet in de haak is bij de buren en speelt het klaar de jongen naar een internaat te verkassen.
Rond zijn veertigste krijgt Henk – tegen alle verwachting in – een relatie met Anna, een serveerster uit hotel Naeff aan wie hij regelmatig planten levert. Inmiddels heeft hij het bedrijf van de oude Sievez overgenomen en woont hij in diens huis. Ruben komt naast hem wonen, in Henks ouderlijke woning. Onopvallend houdt hij een oogje in het zeil. Als Anna van een dochter bevalt, Guusje, kan Henk zijn geluk niet op. Gezien het voorgaande besef je al dat dit geluk niet van lange duur zal zijn…
De buurjongen is een aangrijpend verhaal, dat des te meer beklijft door de wijze waarop Siebelink het vertelt. Of beter: door te tonen, alsof wij in de huid gekropen zijn van Henk Wielheesen. Net als Henk wordt er namelijk weinig gesproken in het boek. De tekst bestaat uit korte zinnen, de taal die Henk spreekt. En toch miste ik iets toen ik deze mooie roman uit had. Graag had ik Guusje meer uitgewerkt gezien.

© Eus Wijnhoven,september 2017

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan hier!