Skip to content

Recentste recensie

 

TomLanoye_Zuivering+rug.inddTom Lanoye – Zuivering € 24,99

Gideon Rottier is een stotteraar. Mede daardoor is het een man van weinig woorden. Na twaalf ambachten en dertien ongelukken, vindt hij zijn draai in de schoonmaakbranche. Extreme Cleansing is gespecialiseerd in het opruimen van de ergste gevallen: na brand, zelfmoord of ontploffing. Als een nieuwe collega zich aandient, de vluchteling Youssef, verandert Gideons leven op slag.
Gideon neemt de vluchteling onder zijn hoede. Hij biedt hem onderdak aan in z’n monumentale pand in een van de betere wijken van de stad. Langzaam maar zeker raakt hij gesteld op de man, vormen zij samen iets wat op een gezin begint te lijken. Haan Hannibal, die op zeker moment op de binnenplaats verschijnt om nooit meer weg te gaan, completeert het geheel. Totdat er ineens een vrouw met haar twee kinderen voor de deur staat: Karima met haar knappe zestienjarige dochter Loubna en de jongere ADHD-zoon Rafiq. Waarom heeft Youssef nooit met een woord over hen gesproken? Zonder er veel woorden aan vuil te maken, biedt hij hen de hele eerste verdieping aan.
Vanaf het moment dat de drie nieuwe bewoners zich hebben gesetteld, beseft Gideon dat hij Youssef met hen moet delen. Ook de rust is voorgoed voorbij. De een draait knalharde muziek, de ander stampt al dansend zo hard op de vloer dat de kroonluchters er van wiebelen. En de kinderen maken altijd ruzie met elkaar. Er zit één positief aspect aan de nieuwe situatie: Karima en Loubna boenen en schrobben het huis dat het een lieve lust is. Rottier hoeft nooit meer schoon te maken thuis. Dan gebeurt wat niemand voor mogelijk had gehouden: Youssef gaat er vandoor, op zoek naar een (nog) beter oord voor hem en zijn kroost. Voor Karima laat hij slechts een summier briefje achter.
Langzaam maar zeker vervalt de vrouw daarna tot waanzin, wat tevens het einde van Hannibal betekent. De kinderen vertonen steeds vaker buitensporig gedrag. Gideon besluit camera’s te installeren. Wie weet bestelen zij hem wel. Achteraf blijkt dat hij dit beter niet had kunnen doen…
Zuivering is een a-typische Lanoye door de vertelstijl. Het is het relaas van een man, Gideon Rottier, die zich af en toe direct tot de lezer richt. En als je over jezelf spreekt, spiegel je de zaken altijd ten eigen faveure voor. De roman kent schaduwkanten (de situaties waardoor Extreme Cleansing erbij wordt gehaald) en vrolijke momenten. Lanoye schetst hoe twee outsiders bij elkaar de zin in het leven weer aanwakkeren. Vaak gebeurt dat op humorvolle wijze. Zuivering is een fijn boek om te lezen.

© Eus Wijnhoven,november 2017

Wilt u deze titel bestellen? Klik dan hier!