Skip to content
Geplaatst op 16 september 2018

Nieuw Literair Seizoen

Gasten in oktober en november:

Zondag 21 oktober : Literaire Salon met Jan Brokken naar aanleiding van zijn nieuwe boek De rechtvaardigen.

Brokken rechtvaardigen schets 5.inddAan het begin van de Tweede Wereldoorlog ontdekte de Nederlandse consul in Kaunas (Litouwen) een manier om duizenden uit Polen gevluchte Joden het leven te redden: hij schreef voor hen een visum uit voor Curaçao. Daarmee reisden de Joden met de Trans-Siberië Express naar Japan, van waaruit ze zich over de hele wereld verspreidden – vrijwel allen overleefden de oorlog. Het verhaal van die Nederlandse consul, Jan Zwartendijk, is even verheffend als heldhaftig. In korte tijd schreef hij koortsachtig duizenden visa uit. Hij werd bij zijn actie geholpen door zijn Japanse collega in Kaunas en de Nederlandse ambassadeur in Riga. In 1997 kreeg hij postuum de Yad Vashem-eretitel ‘Rechtvaardige onder de Volkeren’.

Een waardiger plaats voor deze avond is er niet: de synagoge aan de Koornmarkt.

Datum : zondag 21 oktober 2018

Locatie:     Synagoge (Koornmarkt)
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang:  20.00 uur
Prijs:         € 15.00 (incl. drankje)

In verband met de beveiliging van de synagoge kunnen er geen kaarten aan de zaal verkocht worden.

Kaarten kunt telefonisch bestellen 015-2121510 of klik hier!

saskiaDonderdag 15 november:Literaire Salon met Saskia Goldschmidt naar aanleiding van haar nieuwe boek Schokland.

De grond onder het Hogeland van Groningen beeft. Eerst nauwelijks voelbaar, maar langzaamaan wordt het sterker. Als de bodem onder hun voeten steeds instabieler wordt, proberen Femke, haar moeder Trijn en haar grootvader zowel de boerderij als hun eigen leven onder controle te houden. Femke is in haar element tussen de dieren op de boerderij en de gedroomde opvolger van de melkveehouderij van haar grootouders. Haar moeder daarentegen deed ooit een poging aan het boerenbestaan te ontsnappen maar is tegen haar zin teruggekeerd. Sindsdien is ze nooit meer van het erf afgekomen. De spanning tussen moeder en dochter over de te volgen koers groeit. Femke wil verduurzamen, Trijn ziet dit als een aanval op de traditie. Van oudsher ontvlucht Femke de wrokkige stiltes door het uitgestrekte rietland in te gaan, waar ze tussen de kuifeenden en reigers haar weg hervindt.

Terwijl de scheuren in hun muren groter worden, staat een bewoner verslagen voor zijn gesloopte boerderij, raakt Femke onder invloed van een ambitieuze jonge boerin en moet de gemeenschap zich verzetten tegen de bedrijven die van hun grond willen profiteren.

Voor haar nieuwste roman verhuisde Saskia Goldschmidt naar het door aardbevingen getroffen Groningse platteland. Ze woont daar inmiddels twee jaar, heeft tientallen bewoners gesproken en hielp mee in de stallen van verschillende melkveehouderijen. In Schokland onderzoekt ze wie je bent als je identiteit intens verstrengeld is met je geboortegrond. En hoe je overeind blijft staan als de wereld langzaam instort.

Datum : donderdag 15 november 2018

Locatie:   Vermeercentrum
Zaal open: 19.30 uur
Aanvang:  20.00 uur
Prijs:         € 15.00 (incl. drankje)

Kaarten kunt telefonisch bestellen 015-2121510 of klik hier!

 

 

                                                                                                     

 

 

U kunt kaarten bestellen voor deze avonden per e-mail (info@deomslagdelft.nl), telefonisch(015-2121510) of kom gezellig langs in onze winkel waar de vele nieuwe titels voor u klaar liggen.

Wacht u niet te lang met reserveren, het aantal plaatsen is beperkt.

Wij hopen u op een of beide avonden te mogen verwelkomen.